Biomassza és biosertés egy helyen

Érdekes tanulmányba kezdtek a dániai Aarhus Egyetem kutatói. Olyan szabadtartásos bio sertéstenyészetet indítottak el, ahol a sertések rendelkezésére bocsátott terület egyúttal bioenergia előállítására szánt fatermesztés helyszíne is. Ettől a rendszertől a következő előnyöket várják:

- a fák csökkentik a sertések ürülékéből származó szaghatást és hasznosítják a talajba szivárgó tápanyagokat, 

- a fákat bioenergia-termelésre használják, így csökkenhet az üvegházhatású gázkibocsátás,

- a fák egyúttal árnyékot adnak a sertéseknek, természetes aktivitásuk kielégítésében is fontosak (pl. szaglás, rágás, túrás, vakaródzás),

- a mozgás jobb konstitúciójú állatokat eredményez, a kültéri tartás pedig a kórokozók alacsonyabb terhelését is jelenti, ez pedig csökkenti az antimikrobiális szerek felhasználását,

 - egyúttal későbbi választást is lehetővé tesz a rendszer, ami természetesebb a malacok számára, de a hasmenéses kórképek számának csökkenését is várják tőle.

Figyelemre méltó, hogy a projekt 3 és fél éve 8,9 millió dán Koronát, azaz mintegy 375 millió Forintnyi összeget emészt majd fel.

Kíváncsian várjuk a projekt eredményét, hiszen akkor életszerű csak, ha egyúttal gazdaságos termelést is biztosít. A hír nem szól arról, hogy mennyi állatot állítottak be, de érdemes egy egyszerű összehasonlítást tenni. Ha azt vesszük, hogy a fenti összeg az összes költséget takarja kiadási oldalon, akkor legrosszabb esetben a bevételeknek ezt fedezni kell. A 375 millió Forint a mai sertés átvételi árakon számolva körül-belül 960 000 kg élő sertés leadását jelentené, amely 8 400 körüli hízót jelent. Ekkora árbevételhez tehát intenzív tartási körülmények között, egy átlagos 2,1-es kocaforgóval és almonként 10 db választott malaccal számolva 400 koca beállítására van szükség.

Sajnos az sem ismert, hogy mekkora területre helyezték el az állatokat, hiszen ez is döntően befolyásolja azt, hogy egy ilyen ötlet Magyarországon egyáltalán kivitelezhető-e?

 

Forrás: http://www.pigprogress.net/Growing-Finishing/Environment/2014/2/Research-Pigs-in-the-wood-1455770W/?cmpid=NLC|pigprogress|2014-02-03|Research:_Pigs_in_the_wood