Kijátszott állatjóllét: a feljavított ketreces tojótyúk-tartás gazdasági hatásai

2012-ben, egy 13 esztendős átmeneti időszakot követően az Európai Unióban betiltották a fel nem javított ketreces tojótyúk-tartást és kötelező volt átállni a feljavított ketreces vagy alternatív tartási rendszerekre. Az egyes tagállamok különböző vehemenciával ugyan, de végrehajtották az előírást. Ez azonban nem múlhatott el gazdasági kihatások nélkül. Vegyünk számba most ezek közül párat.

·        Az előírás teljesítésében élen jártak az északi és nyugati tagállamok. Németország a ketreces tartást teljesen be is tiltotta. Ez nem múlhatott el következmények nélkül: tojástermelésük a 2008-as 728 000 tonnáról 2010-re 656 000 tonnára esett vissza. Hasonló zuhanást tapasztaltak a spanyolok és a franciák is.

·        Vannak tagállamok (elsősorban délen), amelyek viszont mindmáig nem hajtották végre az előírásokat. Hagyományos ketrecekben tartják ugyanis még mindig az EU tojóállományának 8%-át, mely elsősorban Olaszország és Spanyolország kihágásának köszönhető.

·      További 13 tagállam csak 2013-ra teljesítette az előírásokat. Ennek köszönhető, hogy az EU teljes tojóállománya a 2011-es 364 millióról 2013-ra még 397 millióra emelkedett, de azután mára 375 millióra csökkent.

·          A legsúlyosabb következmény azonban, hogy a tojásárak folyamatosan csökkennek.

(Forrás: Mark Clements: Lessons to be learned from European Union’s cage ban. Poultry International, 2014, június)

Volt szerencsém a 2014-es VIV-en részt venni Utrechtben. Készítettem pár fényképet a tojóketrec gyártók újdonságairól. Tanulságosak a tojófészket vagy éppen a kapirgálást szolgáló alomanyagot imitáló műanyag alkatrészek, melyek legfeljebb valamilyen mozgást akadályozó tényező szerepét tölthetik be, de eredeti rendeltetésüket semmiképp.

A szabályok kijátszása egyértelműsíti: a termelés elvárásai nincsenek köszönőviszonyban az állatjóllétinek mondott előírásokkal. Persze azért akadt pozitív példa is:

És akkor jöjjön a feketeleves! Az EU-s gyártók a fel nem javított ketrecek széles skáláját mutatták be:

Hogy mit jelent ez? Nyilvánvaló. A tojástermelés színhelye Európán kívülre kerül, a nagy integrátorok olyan országokba viszik a tojás előállítást, ahol a szigorú, állatjólléti köntösbe öltöztetett jogszabályok nem kötelezőek.

A végére csak két költői kérdésem maradt:

·          milyen gazdasági kihatásai lesznek e tendenciának a szigorúan szabályozott körülmények között termelő EU-s termelőkre?

·          a kijátszott állatjóllét milyen értéket fog képviselni a fogyasztó szemében?

dr.Végh Ákos (MÁÁT elnök)