Macskamérgezés

Kérdés:
Tisztelt Szakkérdés!
Egy ismerősöm adta meg ezt az e-mail címet. Az a problémám, hogy megmérgezték a macskáimat. A körülményekről annyit, hogy egy X. emeleti lakásban éltek édesapámmal, aki sajnos befogadott egy családot. Az asszony megmérgezte a macskákat. Nyilván nem édesapám volt, így nem nehéz kitalálni, hiszen a cicák nem járhattak ki a zárt lakásból. Szeretném feljelenteni, legalább pénzbírságot kapjon. Hogyan/hol tudom ezt megtenni? Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: XY

Válasz:
Tisztelt XY!
Sajnálattal értesültünk a történtekről. A magyar jog rendelkezik eszközökkel az ilyen esetekre – az más kérdés, hogy az egyébként meglehetősen korszerű szabályok végrehajtói szinten gyakran akadályokba ütköznek, hol a szabályozás elégtelen ismerete, hol a nem megfelelő szemlélet miatt.
Magyarországon az állatkínzás bűncselekmény, és ez azt is jelenti, hogy a rendőrség által hivatalból üldözendő cselekedet. A Büntető Törvénykönyv szerint az, aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A macskák megmérgezése megfelelhet ennek az elkövetési magatartásnak, sőt: amennyiben a tett az állatnak különös szenvedést okoz, vagy több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, akkor bűntett miatt akár három évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság. 
Így szól a jogszabály, de idáig hosszú út vezet. Egy macska (vagy bármilyen állat) hirtelen elhullása nagyon sokféle okra vezethető vissza, így annak eldöntése, hogy mi volt a halál oka, csak egy állatorvosi kórbonctani vizsgálat és jegyzőkönyv alapján lehetséges. Javasoljuk, hogy menjen be az illetékes rendőrkapitányságra, és tegye meg a feljelentést! Sajnos, a gyakorlatban néha előfordul, hogy még mindig nem veszik elég komolyan az állatokat érintő eseteket, így érdemes írásban megtenni a feljelentést, és annak esetleges elutasítását is írásban kérni, hiszen azzal lehet az ügyészséghez fordulni felülvizsgálatra. Hasznos lehet továbbá minél több bizonyítékot (fényképet, dokumentumot stb.) csatolni, amelyek megkönnyíthetik az eljárást. Ha mérgezésre van gyanú, szükséges és fontos lenne abból az anyagból, eledelből, stb. is mintát gyűjteni és félretenni, amelyre gyanakszik, hogy a mérgezést okozta. Amennyiben kapcsolatban áll valamilyen helyi állatvédő szervezettel, jól jöhet az ő tanácsukat, segítségüket is kérni! (Felhívnánk arra a figyelmét, hogy annak kiderítése, hogy ki okozta a mérgezést, hatósági feladat, még akkor is, ha a bejelentő feltételezése alapos. Mindazonáltal megelőző jelleggel érdemes lenne talán jelezni a szóban forgó hölgynek, hogy megtette a büntető feljelentést az ügyben...)
Üdvözlettel:
dr. Végh Ákos állatorvos, a MÁÁT elnöke
dr: Vetter Szilvia jogász, a MÁÁT elnökségi tagja

Továbbra is várjuk állatvédelemmel, állatjólléttel kapcsolatos állatorvosi, jogi, hatósági jellegű kérdéseiket a szakkerdes@maat.hu e-mail címen!